Veelgestelde vragen

Waarschuwing

This documentation refers to an outdated SpongeAPI version and is no longer actively maintained. While the code examples still work for that API version, the policies, guidelines, and some links may have changed. Please refer to the latest version of the documentation for those.

Voor iedereen

Wat is Sponge?

Sponge is een nieuwe veelzijdige Minecraft API. Sponge werd gemaakt om uw Minecraft ervaring te verrijken door nieuwe functionaliteit toe te voegen aan Minecraft door middel van plugins. Lees meer over Sponge hier: Inleiding en over de geschiedenis van Sponge hier: De geschiedenis van Sponge

Wat is vereist om Sponge te kunnen gebruiken?

Sponge (en Minecraft) heeft de Java Runtime Enviroenment nodig om correct te kunnen functioneren. Je moet natuurlijk over een computer beschikken om een server op te draaien, naast dat is verder niets vereist. Meet informatie over het kiezen van de juiste Java versie: Java installeren

Waar kan ik Sponge vinden?

Beta versies van SpongeForge en SpongeVanilla zijn al beschikbaar: Sponge Downloads

Welke Sponge implementaties zijn beschikbaar?

Het Sponge Project ontwikkelt op het moment twee implementaties die beiden de SpongeAPI gebruiken:

  1. SpongeForge, een coremod voor Minecraft Forge, dat een beroemd Minecraft modding framework is. Forge beschikt echter niet over een cross-version API, dit is waar Sponge komt. Sponge laat server eigenaars Sponge plugins met gemak implementeren, wat het server beheer makkelijker maakt. (SpongeForge was voorheen bekend als Sponge, totdat het werd hernoemd om verwarring te voorkomen).
  2. SpongeVanilla, is een zelfstandige implementatie van de Sponge API, die bovenop de vanilla Minecraft Server werkt. (SpongeVanilla was voorheen bekend als Granite, totdat de ontwikkelteams samengevoegd werden).

Waar krijg ik Plugins for Sponge?

Op onze officiële plugin repository, die Ore heet. Reeds is het ontwikkelen begonnen op GitHub. Tijdelijk worden plugins gehost op de SpongeForums.

Wat is er gebeurd met Bukkit?

Het Bukkit project stopte met verdere ontwikkeling van hun API en server wijziging. Kort daarna, maakte één van de ontwikkelaars van Bukkit een DMCA takedown aankondiging om te stoppen met verdere distributie van CraftBukkit. Hij was binnen zijn wettelijk recht. Downloads, evenals broncode, voor CraftBukkit en derivaten daarvan (zoals Spigot en Cauldron) zijn niet langer publiekelijk beschikbaar. Als u weten hoe dit de ontwikkeling van Sponge heeft beïnvloed, neem een kijkje op onze geschiedenis pagina: De geschiedenis van Sponge

Kan ik Bukkit Plugins hiermee gebruiken?

Helaas niet. Sponge gebruikt zijn eigen API (Sponge API), terwijl Bukkit de Bukkit API gebruikt. Maar er is een mogelijkheid dat een derde-partij plugin voor Sponge de Bukkit API bovenop de Sponge API implementeert.

Voor server eigenaren

Ik ben een server eigenaar! Wat zullen de gevolgen zijn voor mijn server als ik overschakel naar Sponge?

Voor een bestaande Forge server zal je Sponge moeten downloaden en plaatsen in het mods mapje. De server kan dan gestart worden zoals elke andere Forge server.

Niet-Forge servers kunnen verkiezen om SpongeVanilla, een implementatie die niet afhankelijk is van Forge, te gebruiken. Er zijn handleidingen om te migreren van Bukkit en/of Canary elders op SpongeDocs. Het is het waard om op te merken dat veel plugin ontwikkelaars van de Bukkit-gemeenschap achter Sponge staan, en van plan zijn hun plugins beschikbaar te maken voor Sponge-gebaseerde servers.

Werelden zullen overgezet kunnen worden. Het is aan de plugin ontwikkelaars om conversie processen te ontwikkelen zodat u plugin gegevens niet verloren gaan, mochten deze bestaan. Sommige plugin ontwikkelaars zullen dit niet gaan doen.

Op een verwante nota, wij zullen geen ondersteuning leveren voor Bukkit plugins op Sponge. Het kan echter mogelijk zijn dat een derde partij een manier ontwikkelt om Bukkit plugins te laten werken met Sponge.

Hoe zal het overschakelen naar Sponge invloed hebben op de spelers van mijn server?

Overschakelen naar Sponge zal geen invloed hebben op de spelers van uw server. Als u (als server eigenaar) correct migreert, zullen spelers in staat zijn om op dezelfde manier te verbinden met uw server als voor de migratie. Ze hoeven Forge niet geïnstalleerd te hebben - tenzij uw server Forge mods gebruikt.

Voor ontwikkelaars

Wat kan ik doen met Sponge?

Sponge biedt een Plugin API. Dit betekent dat je nieuwe inhoud en gamemodes zo kunt maken. Neem een kijkje op onze plugin pagina’s voor een quick-start: Een plugin maken

Wat kan ik niet doen met Sponge? / Wat zijn de limitaties van Sponge?

Sponge kan niet gebruikt worden voor het maken van nieuwe blokken, texturen, mobs op de clientside of andere inhoud die clientside wijzigingen nodig hebben. De Sponge API kan geen mods of plugins naar de client versturen vanwege veiligheidsredenen. Nochtans kunt u gebruik maken van de ForgeAPI voor clienten en Sponge plugins voor de server. Het is zelfs mogelijk om Sponge op de client te gebruiken, maar voor sommige taken zijn nog steeds mods vereist.

Ik ben een Bukkit Plugin ontwikkelaar! Waarom kan Sponge niet de Bukkit API gebruiken?

De API van Bukkit bevat code onder de GPL-licentie. Dit is een grote reden waarom Bukkit ten onder ging in September; door een nieuwe API te maken onder de MIT-licentie, kunnen we bepaalde problemen, die bij Bukkit voorkwamen, voorkomen. Hoewel ons dit niet bevrijd van Mojang’s controle, aangezien hun code merkgebonden is, zijn wij ervan overtuigt dat Mojang modding ondersteunt en dat ook zal blijven doen.

Kan ik toegang krijgen tot de interne server delen in mijn plugins?

Toegang tot de server internals (bekend als “NMS” of “net.minecraft.server” in CraftBukkit) kan verkregen worden via MCP, MCP heeft een groot deel van de namen weer herkenbaar gemaakt. Echter, houd er rekening mee dat het gebruik van de server internals het risico verhoogd dat uw plugin stuk kan gaan - dit is uw prerogatief.

Bekijk Implementation-dependent Plugins voor een inleiding over het gebruik van MCP in uw plugin.