Veelgestelde vragen

Voor iedereen

Wat is Sponge?

Sponge is een veelzijdige Minecraft: Java Edition API. Sponge werd gemaakt om uw Minecraft ervaring te verrijken door plugins nieuwe functionaliteit toe te laten voegen aan Minecraft. Lees meer over Sponge hier: Inleiding en over de geschiedenis van Sponge hier: De geschiedenis van Sponge

Wat is vereist om Sponge te kunnen gebruiken?

Sponge (en Minecraft) heeft de Java Runtime Environment nodig om correct te kunnen functioneren. U moet natuurlijk ook over een computer beschikken om een server op te draaien, naast dat is verder niets vereist. Meer informatie over het kiezen en installeren van de correcte Java versie kunt u hier vinden: Java installeren

Waar kan ik Sponge vinden?

You can download SpongeForge and SpongeVanilla on our downloads page.

Welke Sponge implementaties zijn beschikbaar?

Het Sponge Project ontwikkelt op het moment twee implementaties die beiden de SpongeAPI gebruiken:

  1. SpongeForge, een coremod voor Minecraft Forge, wat een beroemd Minecraft: Java Edition modding framework is. Forge beschikt echter niet over een cross-version API, dit is waar Sponge komt. Sponge laat server eigenaars Sponge plugins met gemak implementeren, wat het server beheer makkelijker maakt. (SpongeForge was voorheen bekend als Sponge, totdat het werd hernoemd om verwarring te voorkomen).
  2. SpongeVanilla, is een zelfstandige implementatie van de SpongeAPI, die bovenop de vanilla Minecraft Server werkt. (SpongeVanilla was voorheen bekend als Granite, totdat de ontwikkelteams samengevoegd werden).

Dankzij de flexibiliteit van de API zijn er ook enkele implementaties beschikbaar vanuit de gemeenschap:

  1. LanternServer, an open source and compatible Minecraft: Java Edition server that implements SpongeAPI. It does not rely on the vanilla codebase at all, allowing for it be more configurable, open, and performant. While still a work in progress, their project is quite promising and may one day be the choice for servers not looking to run Forge mods. You can find more information on their website as well as on GitHub.

Waar krijg ik Plugins for Sponge?

You can find plugins on our official plugin repository, called Ore.

Wat is er gebeurd met Bukkit?

Het Bukkit project stopte met verdere ontwikkeling van hun API en server wijziging. Kort daarna, maakte één van de ontwikkelaars van Bukkit een DMCA takedown aankondiging om te stoppen met verdere distributie van CraftBukkit. Hij was binnen zijn wettelijk recht. Downloads, evenals broncode, voor CraftBukkit en derivaten daarvan (zoals Spigot en Cauldron) zijn niet langer publiekelijk beschikbaar. Als u weten hoe dit de ontwikkeling van Sponge heeft beïnvloed, neem een kijkje op onze geschiedenis pagina: De geschiedenis van Sponge

Kan ik Bukkit Plugins hiermee gebruiken?

Nee, en het beschikbaar maken van deze mogelijkheid is geen doel van ons. Sponge gebruikt zijn eigen API (SpongeAPI), terwijl Bukkit de Bukkit API gebruikt. Terwijl derde partijen het idee van het implementeren van de Bukkit API boven op Sponge verkenden, zijn vanwege de ontwerpverschillen van de API’s geen van deze projecten tot stand gekomen. Als u denkt dat een functie ontbreekt in Sponge of u kunt geen plugin vinden die uw server nodig heeft, overweeg dan om een bericht te plaatsen op de forums, en wellicht is er iemand die u kan helpen.

Voor server eigenaren

Ik ben een server eigenaar! Wat zullen de gevolgen zijn voor mijn server als ik overschakel naar Sponge?

For an existing Forge server, you will need to download SpongeForge and place it into the mods folder. The server can then be started like any other Forge server.

Niet-Forge servers kunnen verkiezen om SpongeVanilla, een implementatie die niet afhankelijk is van Forge, te gebruiken. Er zijn handleidingen om te migreren van Bukkit en/of Canary elders op SpongeDocs. Het is het waard om op te merken dat veel plugin ontwikkelaars van de Bukkit-gemeenschap achter Sponge staan, en van plan zijn hun plugins beschikbaar te maken voor Sponge-gebaseerde servers.

Werelden zullen overgezet kunnen worden. Het is aan de plugin ontwikkelaars om conversie processen te ontwikkelen zodat u plugin gegevens niet verloren gaan, mochten deze bestaan. Sommige plugin ontwikkelaars zullen dit niet gaan doen.

We zullen geen ondersteuning bieden voor Bukkit plugins op Sponge.

Hoe zal het overschakelen naar Sponge invloed hebben op de spelers van mijn server?

Overschakelen naar Sponge zal geen invloed hebben op de spelers van uw server. Als u (als server eigenaar) correct migreert, zullen spelers in staat zijn om op dezelfde manier te verbinden met uw server als voor de migratie. Ze hoeven Forge niet geïnstalleerd te hebben - tenzij uw server Forge mods gebruikt.

Voor ontwikkelaars

Wat kan ik doen met Sponge?

Sponge verstrekt een Plugin API. Dit betekent dat u nieuwe content en gamemodes zo kunt maken. Neem een kijken op onze plugin pagina’s voor een quick-start: Een plugin maken

Wat kan ik niet doen met Sponge? / Wat zijn de limitaties van Sponge?

Sponge can’t be used to create new blocks, textures, mobs on the client-side or any other content which would need client-side modifications. SpongeAPI won’t support sending mods or plugins to the client due to security concerns. However, you can make use of the ForgeAPI for clients and create Sponge plugins for the server-side. It is even possible to use Sponge on the client-side, but for several tasks mods are still required.

Ik ben een Bukkit Plugin ontwikkelaar! Waarom kan Sponge niet de Bukkit API gebruiken?

De API van Bukkit bevat code onder de GPL-licentie. Dit is een grote reden waarom Bukkit ten onder ging in September; door een nieuwe API te maken onder de MIT-licentie, kunnen we bepaalde problemen, die bij Bukkit voorkwamen, voorkomen. Hoewel ons dit niet bevrijd van Mojang’s controle, aangezien hun code merkgebonden is, zijn wij ervan overtuigt dat Mojang modding ondersteunt en dat ook zal blijven doen.

Kan ik toegang krijgen tot de interne server delen in mijn plugins?

Toegang tot de server internals (bekend als “NMS” of “net.minecraft.server” in CraftBukkit) kan verkregen worden via MCP, MCP heeft een groot deel van de namen weer herkenbaar gemaakt. Echter, houd er rekening mee dat het gebruik van de server internals het risico verhoogd dat uw plugin stuk kan gaan - dit is uw prerogatief.

Bekijk Implementation-dependent Plugins voor een inleiding over het gebruik van MCP in uw plugin.